Günahkar bir imamın arkasında namaz kılınır mı?
- ibrahim celik
- 3 Nis
- 2 dakikada okunur
(Enam 55-52)
وَلَا تَطْرُدِ الَّذ۪ينَ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ بِالْغَدٰوةِ وَالْعَشِيِّ يُر۪يدُونَ وَجْهَهُۜ مَا عَلَيْكَ مِنْ حِسَابِهِمْ مِنْ شَيْءٍ وَمَا مِنْ حِسَابِكَ عَلَيْهِمْ مِنْ شَيْءٍ فَتَطْرُدَهُمْ فَتَكُونَ مِنَ الظَّالِم۪ينَ
Velâ tatrudi-lleżîne yed’ûne rabbehum bilġadâti vel’aşiyyi yurîdûne vecheh(u)(s) mâ ‘aleyke min hisâbihim min şey-in vemâ min hisâbike ‘aleyhim min şey-in fetatrudehum fetekûne mine-zzâlimîn(e)
Ve O’nun rızasını irade ederek öğle ve ikindi ile Rablerine dua edenleri kovma! Onların hesabından sana, senin hesabından onlara bir şey yoktur. Bu durumda onları kovarsan, artık sen de zalimlerden olursun.
Buraya “sabah-akşam” diye meal veriyorlar. Sabah-Akşam Kurân’ı Kerim’de var, doğrusu öğle ve ikindi ile. Çünkü “bi” edatı ile gelmiş. “Bi” edatı buna birliktelik manası katmaktadır. Rabbimiz bunu Allah Resul’üne demektedir.
Hz. Nuh’a ne demişlerdi: “bu ayak takımını yanından kov ki biz senin gemine binelim” demişlerdi. Aynı tasavvuru burada da görüyoruz. Seçkinci bakış. Allah’ın astındaki şirk inancı seçkinci bir bakışa sebep olduğunu görüyoruz. Toplumu sınıflara ayırıyor.
Niye kovma? “Çünkü onların hesabından sana, senin hesabından onlara bir şey yoktur. “ Bu ayet ışığında şu soruya cevap verebilir miyiz? Bir cemaat var, cemaatin içinde Allah Resulü var” Rabbimiz diyor ki: “Gelenlerin günahları, veballeri senin üzerine değil, sana bir hesap yok, onları kovma.”
Sorumuz şu: Günahkâr bir imamın arkasında namaz kılınır mı?
Kılınır. Rabbimiz ne diyor: “Onların hesabından sana bir şey yok, senin hesabından da onlara bir şey yok.” Çünkü herkese kendi yaptığının karşılığı var.
O yüzden bu tarz insanlar ne cemaatten kovulur ne de bu tarz insanların olduğu cemaate gidilmemezlik yapılmaz. Herkesin kendi sorunu. Sorununun çözülmesi için biz sadece elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız.
Ayette geçen “onların hesabından sana, senin hesabından onlara bir vebal, sorumluluk yoktur” ifadesini biz Fatır suresi 18’den de okuduk. “Hiç kimse başkasının günah yükünü yüklenmez.” Ve “Zira insan için emeğinden başkasın yoktur.” (Necm Suresi 39)
Bu tarz kriterler ışığında imamın günahkâr olması, bizim onun arkasında namaz kılınmaz düşüncesinden uzak durmak lazım. Çünkü bunlar bölücü, parçalayıcı söylemler. Bu hoca şirkten bahsetti. Ya arkadaşım git namazını kıl. Namazdan sonra sor, sorgula. Hocayı düşündür belki de. Hocam böyle idi, böylemi oldu diye sor.
İbrahim ÇELİK
Commenti